SUP bérlés a Dunán

A vízi sportok szerelmeseinek – SUP bérlés a Dunán

Budapest egyik leghangulatosabb helyén a vízisportok szerelmesei felfedezhetik a Római part természeti szépségeit: bérelhetnek SUP-ot vagy kajak-kenut. A Duna Óbuda-békásmegyeri szakasza remek lehetőséget nyújt az új élmények kipróbálására is kicsiknek és nagyoknak.

A SUP Stand Up Paddle magyarul leginkább állószörf vagy állva-evezés, amelyet bárki kipróbálhat. A technika 5 perc alatt elsajátítható kortól és nemtől függetlenül csak egy kis egyensúlyérzék kell hozzá és már készülhetnek is a jobbnál jobb fotók. Nálunk is tudtok SUP-ot és kajak-kenu-t bérelni.

Hazánkban SUP bélésére egyre több helyen van lehetőség, mert a SUP-olás szinte bármilyen vízfelületen űzhető. A Balaton, a Velencei-tó, a bányatavak és folyóink is számtalan evezési lehetőséget kínálnak kisebb-nagyobb SUP túrákra. A SUP a vízisportok egyik legújabb vállfaja, amelynek népszerűsége töretlen, így a SUP bérlés a Duna fővárosi szakaszán is remek program opció, amikor nincs időtök, lehetőségetek lemenni a Balatonig vagy a Velencei tóig de mégis vízpartra vágytok közel Budapesthez. Amatőrként és profiként egyaránt élvezheted az evezés és a SUPolás csodálatos világát a Római parton.

SUP - A szörfös életérzés

A SUP remek kikapcsolódást nyújt és rengeteg dologra használható, a SUP-on való állva evezés kardió edzésnek sem utolsó garantáltan átmozgat, de akár jógázni is lehet rajta. A legnagyobb kihívás a deszkán való felállás, de a bátortalanabbak akár ülve, térdelve is hajthatják SUP deszkájukat vagy csak ringatózhatnak a vízen a feltöltődésként élvezve a nyugalmat akár négylábú kedvencükkel együtt is.

A sportág Hawaii szigetéről érkezett, és pár év alatt nagy népszerűségre tett szert, mert bármilyen vízen lehet gyakorolni, hiszen nem függ a hullámoktól, másrészt semmilyen előképzettség, különleges képesség nem szükséges hozzá.

A SUP lényege, hogy a speciálisan kialakított nagy hullámlovas deszka és windsurf deszka ötvözetén állva egy hosszú, kenuszerű lapáttal hajtod magadat, felváltva mindkét oldalon.

Amikor felszállunk a deszkára érdemes először térden megtalálni a stabilitást mielőtt felállnánk. Jó tanács, hogy könnyebb megtartani az egyensúlyt ha nem a deszka orrát nézzük, hanem a horizontot!

Próbáld ki Te is az őrületet, mely rövid idő alatt meghódította a világot, bérelj SUP-ot! "Állj fel és evezz" ez a magyar fordítása az angol Stand Up Paddle Board elnevezésű deszkának, amit csak SUP-nak rövidítenek.

Milyen típusú SUP bérlésre van lehetőség, mi a különbség?

  • Deszka (Board)

A stand up paddle deszkák hossza kb. 2,5 és 4-5 m közötti, szélességük 55 cm – 90 cm közöttire tehető. Sokan aggodnak a deszkák teherbírása miatt, nincs miért modelltől függően 120 – 280 kg. A SUP deszka bérlésekor több tényező határozza meg az ideális deszka kiválasztását, de elsődlegesen a tudásszint és a testméret, de természetesen a víz, amelyen használni szeretnénk is döntő szempont.

  • Felfújható deszka (iSUP vagy AirSup)

A hagyományos deszkák egyik alternatívája, amit a könnyű kezelhetőség jellemez. A minősége megegyezik a hagyományos deszkáéval, viszont sokkal könnyebb, kevésbé sérülékeny és egyszerűen mobilizálható.

  • Evező (Paddle)

A stand up paddle boardokhoz elengedhetetlen kelléke az evező, ami lényegében a szörfös természetes meghosszabbítása. Az evező segít a haladásban, a fordulásban és az egyensúly megtartásában. Az evezők hossza általában állítható a szörfös méretéhez igazodik: a kisebbek 145-175 cm, a nagyobb méretűek 190-215 cm között állíthatók.

  • Póráz (leash)

A Dunán való paddlebordozás esetén hasznos kiegészítő lehet még a folyó sodrása miatt a biztonsági póráz (leash). Ez egy olyan kötél, amivel rögzítheted magadat a deszkához. Ha esetleg megbotlanál és leesnél, nem viszi az áramlás túl messzire a boardot.

 

SUP bérlés előnyei

A SUP napjaink kedvelt szabadidős és sporteszköze, amelynek kipróbálására ideális helyszín a Duna Római parti szakasza. Kollégáink szívesen segítenek a célhoz és az edzettségi szinteteknek megfelelő deszka kiválasztásában és fontos a mentőmellény viselése is, ha valaki nem rendelkezik biztos úszótudással.

A SUP bérlés előnye, hogy nem neked kell bajlódnod a SUP deszka és a hozzá tartozó kiegészítők (evező, mentőmellény) tárolásával és a karbantartásával, ezt mi elintézzük. Továbbá a deszka típusát, így a kiválasztott tevekénységhez igazíthatod legyen szó egy SUP túráról vagy egy hajnali közös jogázásról a Duna parton.

Hogyan függ össze a SUP bérlés és a jóga?

Egyre több olyan sport van, ami két önálló mozgásforma ötvözetként jön létre, két teljesen önálló sportágból. A SUP jóga is ilyen, amely a tradicionális jógát keresztezi az állva evezéssel, bár jelen esetben a deszkák leginkább az alapot biztosítják a vízen.

A SUP eleve megdolgoztatja a törzs izmait, mert a deszka mozgását apró-pici mozdulatokkal kell folyamatosan kiegyensúlyozni, ezt teljesíti ki a jóga, amely az egyensúly folyamatos megtartásával segít kiüríteni a fejünket és kiválóan alkalmas stressz levezetésre.

A SUP jóga órákon a kezdők által is könnyen elvégezhető gyakorlatok kerülnek fókuszba, mert a vízen egyensúlyozva ezek az ászanák is nagy koncentrációt igénylenek, így viszont a kezdőknek is van sikerélménye a természet és vízközelsége miatt. A haladóbb jógázóknak is ajánlott a SUP jóga kipróbálása, mert a víz enyhe hullámzása, a folyamatos mikromozgások a már ismert gyakorlatok esetében is új, teljesen más élényt nyújthatnak, mint a jógateremben a szőnyegen végezve. Jógához a szélesebb és stabilabb SUP deszkák bérlése javasolt pl. a felfújható változatok, amelyek egy kezdő jógázó számára is biztosítják a kellő stabilitást a hullámzó vízen.

A környezet közelsége

A Duna évről évre egyre tisztább, így a felfedezése egy másik aspektusból a víz közepéről természetközeli élmény nyújt és lehetőséget ad a rejtett szépségek megismerésére is. Nem kell félni a folyó sodrásától, de azért nem árt az óvatosság és fontos a mentőmellény viselése.

A SUP bérlés jó opció lehet, ha egyedül magányos farkasként szeretnél egy kis időt eltölteni távol a város zajától, hogy rendezd a gondolataidat és élvezd a Duna part békéjét élvezve a nyugalmat. A folyón haladva a deszkán könnyen elfelejtkezhetünk a tényről, hogy Budapest belvárosa csak pár percre van tőlünk. Add át magad a szabadság életérzésének, kapcsolj ki és enged el magad!

A főváros közelében nagy élményt nyújthat a SUP bérlése akkor is ha egy hajnali túrát teszünk napfelkeltekor vagy ha a naplementében szeretnénk gyönyörködni a vízen. Az ember csendben, a “vízen járva” fedezheti fel a világot, gyönyörködhet a természetben, figyelheti azt őt körül ölelő élővilágot anélkül, hogy megzavarná azt, vagy kárt tenne benne. Egy csoportosan szervezett vízitúra alkalmával a SUP bérléssel gyönyörködhetünk a Római part szépségeiben a Duna közepéről csendben a vízen suhanva, átadva magunkat a természetközeli élménynek.

 

Kortól függetlenül

A víz a tisztaság, a nyugalom és az egyensúly szimbóluma. A közelsége, mindannyiunkra hat, ellazít és energiával tölt fel. A SUP deszkán való evezés remek lehetőség a stressz elengedésére és az aktív kikapcsolódásra is. A folyamatos egyensúlyozás miatt minden izmodnak dolgoznia kell, így a mozgás szabadságával javítja az egyensúlyérzéket és segíti a testi és lelki feltöltődést. A SUP deszkán a kajakhoz képest magasabban állunk, emiatt sokkal jobban láthatjuk a környezetünket és nem elhanyagolható módon az álló testhelyzet kevésbé terheli a derekat, mint például a kajakozás.

A SUP bérlés a gyerekes családok számára is jó nyári program opció lehet, mert a SUP használata nincs korhoz kötve. A pici babákat és a kiskorú gyerekeket természetesen ne hagyjuk egyedül a deszka használata közben, de SUP esetében nincsenek szigorú szabályok így lehet hülyéskedni, ugrálni és mindeközben játszva megszokni a víz közelségét.

Fontos szempont a SUP deszka bérlésénél különösen gyerekek esetében, hogy a magasságához képest ne túl nagy deszkén evezzen, hiszen az a cél, hogy legyen sikerélménye. Mindig gondoskodj arról, hogy a gyerekeken megfelelő mentőmellény legyen és ne erőltessünk semmit, csak hagyjuk, hogy felfedezzék a SUP-ot és élvezzék a vizet. Ha betartjuk az alapvető biztonsági szabályokat, nagyon kicsi a sérülés veszélye. A SUP bérlés egy remek lehetőség a kamaszok számára, hogy kirobbanhassuk őket a számítógép és a telefon elől, hogy jól szórakozzanak és kiélvezzék a nyár örömeit.

A SUP összeköt!

Ha szeretnél megismerkedni jó fej emberekkel a SUP erre is lehetőséget ad, mert kellő távolságra tudtok lenni egymástól és mégis elég közel ahhoz, hogy megéljétek az EGYÜTT evezés élményét. A Garden Placcon a teljesen kezdő szinttől a haladók is megtalálják a kihívást, mert a különböző SUP deszkák bérlésével mindenki saját tudás és edzettségi szintjéhez igazíthatja a túra programját.

Nincs szükség előképzettségre, csak némi egyensúlyérzékre és úszni tudásra és néhány egyszerű mozdulat megismerésével már indulhat is a kikapcsolódás Budapesten.

A SUP bérlés és egy közös túra remek közösségi élmény is lehet, ahol felejthetetlen és vicces pillanatokat élhettek meg együtt a vízen egymást kerülgetve vagy egymás mellett haladva. Különösen igaz ez, ha mindenki közel azonos szinten áll a SUP terén, remekül összekovácsolj a csapatot a hangulat, ahogy egymásnak átkiabálva beszéljük meg az élet nagy dolgait miközben erősen koncentrálunk a deszkán maradásra és az egyensúly megtartatására.

Ha imádod a kedvenced és mindent együtt csináltok a SUP dog azaz a kutyás állószörf a Ti sportotok lesz, amit együtt űzhettek. Bérelj egy SUP deszkát és evezz, amely amellett, hogy remek testedzés a gazdinak és a kutyának egyaránt lehetőséget ad kapcsolatotok megerősítésére.

A SUP tökéletes partnerként mindig azt adja, amire éppen szükséged van: csendestárs, vízijármű, terápiás sporteszköz, napozóágy. A napsütés, víz és a szabadban végzett testmozgás a rosszkedv, depresszió legjobb ellenszere. Ha lehetőségünk van rá, érdemes kipróbálni a SUP-ot akár egy emlékezetes kirándulás keretében, melyen a vízről látjuk a környezet szépségeit, esetleg családi programként vagy épp változatos edzésformaként.

A SUP egy kifejezetten izületkímélő sport így az idősebb generációs képviselői is kipróbálhatják kellő körültekintéssel természetesen.

Fedezd fel barátaiddal vagy családoddal a különleges hangulatú vízparti helyet Buda északi csücskén gyerekkel vagy kutyával, próbáld ki a SUP bérlést és sportolj és lazíts a Garden Placcon.

Nálunk is tudtok SUP-ot és kajak-kenu-t bérelni.

A SUP bérlés ára 2500 Ft/óra.

 

 

 

 

busz

Busz: 34 (Szent János utca)

busz

1039 Budapest
Királyok útja 33.

Hétfő-Kedd: Zárva
Szerda-Péntek: 14:00-22:00
Szombat-Vasárnap: 12:00-22:00

Az oldal sütiket használ

Az oldalon sütiket használunk a forgalom elemzéséhez, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a számodra. Ezeket az adatokat megosztjuk analitikai és hirdetési partnereinkkel. Az oldal további használatához kérjük fogadd el a sütik használatát.
Adatvédelmi nyilatkozat